keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Uusi ase palontorjunnassa

Marko Ikäheimo


Tulipalon liekit roihuavat. Palokunta saapuu paikalle, mutta veden ruiskuttamsen sijaan he käyttävät salaperäisen näköistä sauvaa, ja liekit laantuvat. Kuulostaako Harry Potterista tai jostakin scifitarinasta karanneelta tilannekuvaukselta?

Itse asiassa nämä tulevaisuuden palomiehet saattavat käyttää sähköä tulipalojen tukahduttamiseen. Itse ilmiö on tunnettu jo melkein yhtä pitkään kuin ihmiskunta on osannut sähköä suuremmassa mittakaavassa tuottaa, mutta sen toimintaperiaate on vieläkin hämärän peitossa. Menetelmän käytölle on tietysti omat esteensä, esimerkisi tietokonejärjestelmät eivät siitä pahemmin saattaisi tykätä. Tosin perinteisissäkin palontorjuntatavoissa on omat ongelmansa.


Suunniteltu menetelmä tuskin tulee näyttämään tältä.

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Kalaksikukolle oma Atorox-raati

Marko Ikäheimo


Aikaisemmin mainitsimme tämänvuotisen Atorox-palkinnon päässeen jo valintaraatien kokoamisvaiheeseen. Myös Kalaksikukolle on päätetty perustaa oma raati. Halukkaat voivat ilmoittautua mukaan osoitteessa kalaksikukko@gmail.com. Raatiin liittymällä sinun ei tarvitse itse huolehtia käytännön järjestelyistä. Riittää, kun tutustut niihin viime vuoden ehdokasnovelleihin, joita et ole vielä lukenut, ja ajan tullen annat äänesi mieleisille ehdokkaille. Raatilaisilla on mahdollisuus keskusteluihin esimerkiksi Kalaksikukon Facebook-sivulla.

maanantai 28. maaliskuuta 2011

Diana Wynne Jones 1934-2011

Marko Ikäheimo


Vähän mälsää huomata kirjallisessa sf-sivistyksessä oleva aukko vasta sitten, kun sattuu lukemaan kirjailijan kuolinilmoituksen. Näin pääsi kuitenkin käymään Diana Wynne Jonesin suhteen, joka siirtyy ajasta muistoihin 26.3.2011. Wynne Jones opiskeli aikoinaan J. R. R. Tolkienin ja C. S. Levisin johdolla, ja hän kunnostautui erityisesti fantasiakliseiden kanssa ranttaliksi pistämisessä. Ymmärtääkseni myös Harry Potter -kirjat kirjat ovat saaneet paljon vaikutteita Wynne Jonesin teoksista.

Mitä ilmeisimmin Wynne Jones oli hyvin rakastettu ja tutustumisen arvoinen kirjailija, mikä paistaa lävitse hänen läheisen ystävänsä, Neil Gaimanin, muistokirjoituksesta. Toinen tutustumisen arvoinen linkki on The Guardianin muistokirjoitus.

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Walt Disney: Maija Poppanen (1964)

Riitta Niemistö


Oli aika, jolloin minusta lastenelokuvienkin dubbaaminen oli ihan tyhmää. Nyt tuli sitten katsottua dubattu versio Maija Poppasesta. Eihän se Marjorie ihan täysin Julie Andrewsilta kuulosta ja häiritsihän se huulisynkka, mutta viisivuotiaan pojan reaktioiden seuraaminen korvasi kyllä sen, mitä dubbauksessa menetti. Pekka Lehtosaaren ohjaama suomenkielinen toteutus on lajissaan oikein hyvä.

torstai 24. maaliskuuta 2011

Mahdollisuus ilmoittautua Atorox-raatilaiseksi

Marko Ikäheimo  


Suomen suurimman sf-novelleille jaettavan palkinnon, Atoroxin, ehdokasasettelu on saatu nyt tehtyä ja nyt aletaan keräämään valintaraateja. Perinteisten sf-seurojen raatien lisäksi kuka tahansa harrastaja voi ilmoittautua raatilaiseksi. Mukaan pääsemisen ainoana ehtona on, että sitoutuu lukemaan kaikki ehdokasnovellit ja äänestämään. Novellien paperikopioiden kanssa turaaminen oli aikoinaan melkoinen ruljanssi, mutta nykyään ilmeisesti puuttuvat novellit on mahdollista saada sähköisinä kopioina.

Lisätietoja ja ilmoittautumisosoite löytyy Atoroxin kotisivulta. Ilmoittautumisen takaraja on 8.4.

tiistai 22. maaliskuuta 2011

The Prisoner - uudelleenkatselut, osa 5

Tämänkertainen jakso: The Schizoid Man

Marko Ikäheimo 


No niin, nyt päästiin itse asiaan. Aikaisemmissa jaksoissa vielä pysyteltiin jotenkuten realismin rajoissa, mutta nyt touhu äityy melkeinpä surrealistiseksi. Perusasetelman kertominenkaan ei ole ihan yksinkertaista, mutta yritetään.

Viimeisin Kakkonen sieppaa numero Kuutosen ja aivopesettää tämän muun muassa vasenkätiseksi sekä polttamaan erimerkkisiä savukkeita. Lisäksi Kuutosen ulkonäköä muunnellaan jonkun verran. Herättyään Kuutonen menee Kakkosen luokse tiedustelemaan, mitä halvattua oikein tapahtuu. Kakkonen käyttäytyy kuin päähenkilömme olisi ulkopuolinen spesialisti, joka on tuotu Kylään murtamaan Kuutosen itseluottamus. Ja kuinka ollakaan, Kuutosen asunnosta löytyy ihan Kuutosen näköinen kaveri, joka osaa vielä kaikki Kuutosen taidotkin!

Telkkuvinkki: Timppa

Riitta Niemistö 


Late Lampaan lauman nuorimmainen, Timppa, jatkaa koulunkäyntiään uusissa jaksoissa, tiistain Pikku Kakkosessa. Halloween-seikkailu oli niin jännittävä, että pikkasta vajaa parivuotias kapusi syliin ja viisivuotias seurasi keskittyneesti.

Lapsista Timppa on yhtä kiva kuin Late, mutta äidillä tuppasi taas mielenkiinto herpaantumaan. Pikku Kakkoset löytyvät Ylen Areenalta ja Timppa on tiistain ohjelmista ensimmäinen.

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Telkkuvinkki: Pilvissä leijuen

Marko Ikäheimo 


Viikon televisiotarjonta elokuvien osalta näyttää olevan varsin hyvin pakattu täyteen jos jonkinlaista kauhua (Boogeyman, Nelonen Su) ja animaatiota (Hercules, Lauantai MTV 3), että niistä ei jaksa pahemmin innostua. Tosin hieman kiinnostusta aiheuttaa Nelosen ratkaisu esittää viikonloppuna Spiderman-elokuvista ykkös- ja kolmososat ja jättää sarjan keskimmäinen elokuva väliin.

Viikon varsinainen tärppi on kuitenkin tällä kertaa TV1:n torstain Pilvissä leijuen (Odette Toulemonde/Ranska 2006). Elokuvaa mainostetaan aikuisten romanttisena satukomediana jossa kosmetiikkaosaston myyjä pääsee joskus hieman ankean arjen yläpuolelle lempikirjailijansa teosten avulla. Tässä tapauksessa "arjen yläpuolelle" noustaan ihan kirjaimellisesti. Ilmeisesti kovasti Amelien jalanjälkiä seurataan, mikä on pelkästään hyvä asia. Ranskalainen huumorin pikkuisen sivuun nyrjähtänyt logiikka on aina viehättänyt minua.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Telkkuvinkki: Merlin

Marko Ikäheimo 


Niin se maailma kehittyy.  Aikaisemmin näitä telkkuvinkkejä oli vähän turha ruveta rustaamaan, jos sarjan ensimmäinen jakso sattui jo menemään. Onneksi missattuja jaksoja voi nykyään katsoja kanavien omilta sivuilta.

Tällä kertaa pääsi tutkan alta livahtamaan Subilla lauantaina alkanut Merlin. Teini-ikäisen Merlinin ponnistelut kohti tulevaa suuruutta näyttäisivät olevan vähän enemmän teini-yleisölle suunnattuja, mutta eihän se mitään haittaa.  BBC:n tuorein versio Robin Hoodista oli kyllä aika järjetöntä tuubaa, toivottavasti tässä sarjassa kerronta pysyy paremmin kasassa.

Merlinin ensimmäisen jakson voi tsekata Subtv:n sivuilta, jahka se sinne ilmaantuu.

keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

George Alec Effinger: When Gravity Fails

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 11 tuntia 54 minuuttia, lukija Jonathan Davis. 

Marko Ikäheimo 


Joskus 2100-luvun loppupuolella meidän tuntemamme maailmanjärjestys on käytännöllisesti katsoen  romahtanut. Entiset supervallat ovat pirstoutuneet keskenään kinaaviksi pikkuvaltioiksi. Islamilainen maailma näyttäisi tässä rytäkässä pysyneen yhtenäisimpänä.

Jossakin tarkemmin määrittelemättömässä Lähi-idän kaupungissa on Budayeenin alue, johon turistien on paras olla harhautumatta. Varomaton pääsee siellä helposti rahoistaan, jos on onnekas. Oikein huonotuurisia varten löytyy myös hautuumaa.

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Maria Vuorio: Orava ja pääskynen

Kuvittanut Mika Launis, Tammi, 2007 

Riitta Niemistö 


Tarina kertoo ystävyyden syntymisestä kahden hyvin erilaisen eläimen välille. Orava pelastaa kotiinsa pääskysen, joka ei ole jostain syystä lähtenyt talveksi etelään. Tulee kielivaikeuksia, pitää löytää ruokaa ja vaikka kieli olisi yhteinen, niin toinen ei osaa tulkita toista.

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Novelli: Suonsilmä

Esa Hiltula


Pääsin nyt tietokoneen ääreen ja kirjoitan tämän viestin varoittaakseni sinua. Älä missään nimessä eksy samoihin paikkoihin kuin minä. Minulla oli mieletön tuuri, kun pääsin pakoon. Kaikilla ei ole yhtä hyvä onni.

Viime viikolla sain yliopistolta kirjeen, jossa houkuteltiin kaltaisiani ikuisia opiskelijoita takaisin suorittamaan tutkintoa. Opiskeluthan jäi aikoinaan kesken, kun pääsin mukavaan työpaikkaan kiinni. Vaikka siitä on kulunut useita vuosia, muistan hyvin nuo opiskelun alkuajat. Ensimmäiset kurssit ja opiskeluelämän alkuvaiheet sujuivat mukavasti. Sitten yhden tai kahden vuoden jälkeen tiivis pienryhmämme hajosi, osa siirtyi lukemaan muita aineita tai lopetti kokonaan. Tai niin ainakin luulin, eihän esimerkiksi Petestä kuulunut enää mitään sen ensimmäisen kesätauon jälkeen.

keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Lincoln Child: Sulamispiste

Suomentanut Jorma-Veikko Sappinen,Gummerus 2009, 432 sivua, www.prestonchild.com

Hannu Väisänen


Tiedemiesryhmä tutkii jäätikköä Pohjois-Alaskassa käytöstä poistetun sotilastukikohdan lähellä. He löytävät jäähän hautautuneen pedon. Se herää henkiin ja alkaa tappaa ihmisiä, jotka eivät voi paeta lumimyrskyn takia.

Kirjan juoni on sama kuin John Carpenterin elokuvassa The Thing.

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Asiallinen sf-arvostelu Parnassossa

Marko Ikäheimo


Kun on pitkään seuraillut sf-fandomin touhuja, juuttuu helposti yhteen näkökulmaan. Joskus on terveellistä vähän ravistella omia luutuneita ennakkokäsityksiä ja käydä vähän katsomassa, mitä muut asioista ajattelee. Tätä toiseutta edustaa hyvin vaikkapa kirjallisuuslehti Parnasso, jota  (taas mahdollisesti ennakkoluuloisesti) en ole tottunut pitämään kovin sf-myönteisenä julkaisuna.

perjantai 4. maaliskuuta 2011

Telkkuvinkki: Kings

Marko Ikäheimo


Sunnuntaina MTV3 aloittaa uuden sarjan Kings, jossa raamatullinen kuningas Daavidin tarina siirretään kuvitteelliseen Gilboan kuningaskuntaan. Gilboa vastaa jotakuinkin meidän nykytilannettamme teknologisen kehityksen suhteen. Lieneekö tarkoituksena vetää jotain vertauskuvallisuutta esim. nykypäivän lähi-idän tilanteeseen, mene ja tiedä.

Yhtenä pääosista löytyy Ian McShane, mikä olisi ainakin yksi syy sarjan tsekkaamiseen. 

Liikaa sarjaan ei kannata kiintyä, sillä se lopetettiin 12 jakson jälkeen.

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Disney-leffoja vanhassa Kalaksikukossa

Riitta Niemistö


Ensimäinen koskaan näkemäni elokuva oli 101 dalmatiakoiraa Tampereen Kinopalatsissa. Se on edelleen myös ehkä paras näkemäni elokuva. Poikamieselämän tylsyyttä, kohtaaminen puistossa, koiranpentujen syntymä, koiranpennut katsomassa telkkaria, hämyhaukku yli Lontoon ja ennen kaikkea Kersantti Tapsu, joka hoitaa hommansa rutiinilla. Kaikki toimii. Walt Disney itse ei tästä elokuvasta erityisemmin perustanut, koska siitä puuttuu perusdisneymäinen romantiikka ja söpöily. Hän arvosti enemmän Prinsessa Ruususen tyyppisiä tarinoita.

Tero Somppi: Viimeinen linja

Myllylahti 2010, 541 s.

Hannu Väisänen


Vaarallinen virus alkaa levitä Helsingissä. Lähtökohta on sama kuin Taavi Soininvaaran romaanissa Ebola-Helsinki (eräs henkilö jopa muistelee, että joskus olisi julkaistu sen niminen jännäri), ja samantapaista aihepiiriä käsitteli myös Ilkka Remeksen Ruttokellot. Viruksen ohella harmia aiheuttavat nelihenkisen perheen murha ja Helsingissä meneillään oleva kansainvälinen rauhankonferenssi.

tiistai 1. maaliskuuta 2011

Podcast-esittely: Escape Pod

Marko Ikäheimo


Podcast-esittelyissä olen tähän mennessä ehtinyt esitellä StarshipSofan. Nyt olisi vuorossa vähintäänkin yhtä kunnianarvoisa Escape Pod. Escape Pod tarjoaa kerran viikossa yhden sf-tarinan, eikä mitä tahansa räpellöksiä. Kirjoittajat ovat alan huippuja, varsinkin nykyään, kun Escape Podin taksat ovat ammattilaistasoa.