perjantai 24. helmikuuta 2012

Rick Riordan: Percy Jackson and the Last Olympian

HUOM! Tämä arvostelu olettaa, että sarjan edelliset osat ovat lukijalle tuttuja.

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 11 h, lukija Jesse Bernstein. Kirjasarjan viides ja viimeinen osa (edellisten osien arvostelut löytyvät täältä).

Marko Ikäheimo


Kirjasarjassa on päästy nyt loppuryminöihin. Jostakin syystä Luken kehon kaapannut Kronos näyttäisi olevan täysin haavoittumaton, mistä voi tulla pikkuisen ongelmia lopullisessa välienselvittelyssä. Tämän voittamattomuuden alkusyy on parasta löytyä, ja pikkuisen äkkiä sittenkin. Nicolla tuntuisi olevan ratkaisu ongelmaan, mutta voiko Percy luottaa häneen?

Kirjasarjan viimeisessä osassa punnitaan koko sarjan laatu. Onneksi Percy Jacksonin seikkailut pysyvät koossa loppuun saakka. Minua hieman alkoi epäilyttämään siinä vaiheessa, kun Rachel Dare tuntui putkahtavan mukaan kuvioihin aivan tyhjästä. Loppujen lopuksi hänelläkin on oma tärkeä osuutensa tarinakudelmassa.

torstai 23. helmikuuta 2012

Bram Stoker: Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia

Esipuhe ja suomennos Inkeri Koskinen, Tammi 2012, 201 s.

Hannu Väisänen


Tänä vuonna Bram Stokerin kuolemasta tulee kuluneeksi sata vuotta. Siitä on saatu aihe julkaista tämä kertomuskokoelma, joka alun perin ilmestyi vuonna 1914 Bram Stokerin lesken Florencen viimeistelemänä.

Ensimmänen kertomus, Draculan vieras, on Dracula-romaanin katkelma, joka Florencen mukaan jätettiin pois kirjasta, jotta siitä ei tulisi liian pitkä.

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Novelli: Pimeys saa tienoon vaippaansa - Novelli H.P. Lovecraftin hengessä, Osa 4

Tämä novelli julkaistaan Kalaksikukossa jatkokertomuksena. Tarina on julkaistu aikaisemmin osoitteesta http://franskedes.wordpress.com/

Frans Kedes


… ja odottaa herättäjäänsä


Vanhus heräsi väsyneenä ja uupuneena. Myöhään illalla alkanut myrsky oli hakannut ikkunoita ja tuuli oli ulvonut räystäissä ja talon nurkissa. Talon vieressä kasvavan vaahteran oksat olivat piiskanneet seinää ja ikkunoita ikään kuin raivon vallassa oleva myrsky olisi halunnut käyttää sitä välikappaleena päästäkseen ihmisasumuksen sisään. Hirsirakenteinen vanha talo oli kestänyt kuitenkin myrskyn raivon. Ne vähät nukahtamisen hetket, jotka yö oli hänelle suonut olivat niin kauheiden unikuvien täyttämiä, että vanhus oli lopulta yrittänyt mieluummin pysyä valveilla kuin nukahtaa. Kuunnellen myrskyn raivoamista hän oli maannut silmät pimeyteen tuijottaen. Vähän väliä silmät kuitenkin painuivat kiinni ja kohta hän taas havahtui hereille painajaisunien kauhujen herättämänä. Vanhus näki samaa unta yhä uudestaan ja uudestaan.

torstai 16. helmikuuta 2012

Walt Disney: Miekka kivessä (1963)

(Lasten kanssa katsottuna)

Marko Ikäheimo


Jostakin syystä olimme joskus ostaneet tämänkin elokuvan, joten päätimme katsoa sen koko joukolla. Olihan se sentään pienimmillekin sallittu ja kaikkea. Muistaakseni olen tämän leffan katsonut tasan yhden kerran aikaisemmin, eivätkä mielikuvani siitä olleet kovin hääppöiset.

Oikein muistin, Miekka kivessä ei ole kovin ihmeellinen elokuva. Äkkiseltään ei tule mieleen toistä yhtä turhaa Disney-rainaa, kuin ehkä Hiidenpata. Molemmat ovat itse asiassa melko samalla tavalla pointittomia. Miekassa kivessä seurataan pitkät pätkät Arthurin koulutusta ja sitten hän menee ja vetää sen miekan alasimesta (ei siis kivestä vaikka leffan nimi muuta väittääkin). Töks.

maanantai 13. helmikuuta 2012

Stephen King: Kuvun alla

Suom. Ilkka Rekiaho, Tammi 2011, 1116 s.

Hannu Väisänen


Kingin mammuttitauti on päässyt aika pahaksi: yli tuhatsivuista kirjaa on jo vaikeaa pitää kädessä lukiessaan. Henkilöitä on niin paljon, että heistä on luettelo kirjan alussa. Siinä on 65 ihmistä ja 3 koiraa. Rautaisella ammattitaidolla King pitää kirjan suurimmaksi osaksi kasassa, mutta joskus tulee mieleen, eikö tästä olisi voinut kirjoittaa vähän tiiviimmin.

Muusta maailmasta eristetty tai eristäytynyt pikkukaupunki on kauhukirjallisuuden vakioisia tapahtumapaikkoja, ja sitten ulkopuolinen saapuu kaupunkiin sotkemaan asioita.

torstai 9. helmikuuta 2012

Linkkivinkki: Iron Sky -sarjakuva verkossa

Marko Ikäheimo

Iron Sky-elokuvan tekijätiimi näyttää taas kerran, miten markkinointi hoidetaan oikein. Tällä kertaa porukka on julkaissut leffan taustoja valottavan sarjakuvan verkossa. Tämäntyyppisiä sarjiksia tietysti isotkin studiot ovat ovat julkaisseet maailman sivu omien megatuotostensa taustoiksi, sivuistalle ja päällysteeksikin. Iron Sky -sarjakuvan nerokas osuus on kuitenkin siinä, että siitä saa kukin maksaa sen mitä omatunto myöten antaa. On ihan eri asia antaa vapaaehtoinen avustus ja tuntea itsensä hyväntekijäksi, kuin kantaa vaivalla ansaitut rovot suuryhtiön pohjattomaan laariin.

Kolmiosaisen sarjan ensimmäisen osan melko tyhmän kannen ei kannata antaa hämätä. Sisältö on täyttä tavaraa. Eikä tarvitse edes ostaa sikaa säkissä.



tiistai 7. helmikuuta 2012

Wonder Woman -sarjakuvan uusi startti

Marko Ikäheimo


Kukapa olisi tätäkään uskonut.

En ole oikein koskaan lämmennyt DC:n Wonder Woman -sarjakuvalle. Minusta on aina tuntunut, että se on suunnattu lähinnä finninaamaisille uiveloille, joita kiinnostaa pelkästään sankarittaren antelias rintavarustus yhdistettynä niukahkoon asustukseen. Voi olla, että tämä arvio on epäreilu.

maanantai 6. helmikuuta 2012

Walt Disney, Pixar: Rottatuille (2007)

(Lasten kanssa katsottuna)

Marko Ikäheimo


Lasten kanssa katsoituissa animaatioelokuvissa etenimme Pixarin Rottatuilleen. Pitkälti mimiikkaan pohjautuvan Wall-E:n jälkeen tämä oli hieman vaikeampi ymmärtää pienille ihmisille. Olisi varmaankin pitänyt tajuta, mitä siitä ruuanlaitossa nyt niin ihmeellistä on.

Onneksi tarjolla oli myös roppakaupalla fyysistä komediaa. Kuusivuotista huvitti pitkään elokuvan jälkeenkin se, miten rottasankari sai ohjailtua ihmistä hiuksista vetämällä. Kaksivuotiastakin nämä törmäilyt hauskuuttivat suuresti. Isällä rupesi kyllä olemaan suspension of disbelief -nappi kovassa käytössä, niin animaatiosta kuin olikin kyse.

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Juha-Pekka Koskinen: Paholaisen vasara

Helsinki-kirjat 2011, 239 s.

Hannu Väisänen


Väitöskirjaansa varten tutkija Matias Rakola haastattelee mielisairaalan potilasta, joka väittää olevansa transsylvanialainen prinssi Vladislaus, Bram Stokerin Draculan esikuva.

Potilaan oireiden lisäksi Matias pohtii suhdetta isäänsä, kadonneeseen ja kuolleeksi uskottuun äitiinsä sekä nykyiseen ja entiseen tyttöystäväänsä. Jälkimmäinen sattuu olemaan sen mielisairaalan johtaja, jossa potilas on.

perjantai 3. helmikuuta 2012

Peter F. Hamilton: Judas Unchained

Kaksiosaisen kirjan toinen puolisko (edellisen osan arvosteltu täällä). Avosteltu versio Audible äänikirja, pituus 40 h 59 min. Lukija John Lee.  

Marko Ikäheimo


Tapahtui edellisessä osassa: ihmiskunta otti aika pahasti pataansa Prime-muukalaiselta, eikä sisäisissäkään asioissa ole varsinaisesti hurraamista. Aikoinaan ihmisten sekaan soluttautunut Starflyer-alieni on pistänyt isomman vaihteen päälle juonitteluissaan ja jälki on sen mukaista. Geneettisesti täydelliseksi rikostutkijaksi luotu Paula Myo yrittää päättää, kenen puolella hänen pitäisi oikein olla. Ozzie ravaa pitkin haltiamaisten silfeneiden koko galaksin ylitse ulottuvilla poluilla. Niin ja muistinko mainita, että siinä Primen ensimmäisessä hyökkäyksessä Commonwealth menetti kertarysäyksellä 23 planeetta, mikä merkitsee aika monta miljoonaa pakolaista.