maanantai 24. marraskuuta 2014

Juri Nummelin: Sotaa, sutinaa, seikkailuja. Suomalaisesta kioskikirjallisuudesta

Avain 2014 228 s.

Hannu Väisänen


Tässä kirjassa on 27 artikkelia alaotsikon mukaisesta aiheesta: kioskikirjallisuudesta.

Joululehtien ottaminen mukaan saattaa ihmetyttää, mutta Juri Nummelin määrittelee kioskikirjallisuuden kirjallisuudeksi, joka on tarkoitettu kerran luettavaksi ja sitten pois heitettäväksi, mikä sopii joululehtiinkin. Kertakäyttöisyyden vuoksi tässä kirjassa mainittuja teoksia lienee turha etsiä kirjastoista tai divareista, Mika Waltaria ja Marton Taigaa lukuun ottamatta, paitsi jos ne on julkaistu Juri Nummelinin itsensä toimittamissa vanhan kioskikirjallisuuden antologioissa.

Kioskikirjallisuudesta Juri Nummelin on löytänyt paljon spefiä, joista voi lukea artikkeleista Suomalaisen fantasian varhaisvaiheista, Mika Waltarin kauhunovellit, Marton Taiga ja science fiction, Toinen maailmansota ja suomalainen science fiction, Eino Railo scifi-kirjailijana, Suomalainen Tarzanin tytär [huh, huh :-], Lea Leksin erikoiset kirjoitukset, Karin [Kari Suomalaisen] jännärit, Unohdettu senttari Paavo Fossi, Veikko Hannunniemen pitkä ura, Reino Helismaa kirjailijana.

Kirjallisuudentutkija Eino Railo saattaa olla spefin harrastajalle tuttu tohtorinväitöskirjastaan Haamulinna (1925), jonka aiheena on englantilainen kauhuromantiikka. Ehkä sen löytää vielä kirjastosta.

Kaipa fantasiana voi pitää myös seksilehtien novelleja ja lukijakirjeitä – jotka Juri Nummelinin mukaan usein eivät olleet lukijoiden kirjeitä, vaan samojen tekijöiden kirjoittamia kuin novellitkin. Seksinovelleja ja -kirjeitä ovat tehneet sekä tuntemattomat senttarit että salanimellä (ja rahapulassa) monet "oikeista" kirjoistaan tunnetut ammattikirjailijat.

Kaikki kirjan artikkelit ovat ilmestyneet aiemmin, mutta osa sangen pienilevikkisissä julkaisuissa. Niinpä on hyvä, että ne on koottu yksiin kansiin suurempaa yleisöä varten. Pieni puute on se, että juttuja ei ole toimitettu erikseen tätä kokoelmaa varten, joten niissä on paljon toistoa, kun samoja asioita kerrotaan monessa eri artikkelissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti