torstai 26. helmikuuta 2015

Babylon 5 - Kärsiikö ensimmäistä kautta enää katsoa?

Marko Ikäheimo

Babylon 5:n ensimmäistä kautta ei ole yleensä arvostettu kovin korkealle alan piireissä. Henkilökohtaisesti pidän siitä enemmän kuin viitoskaudesta, mutta se johtuu pelkästään niistä kirotuista telepaateista ja niljakkaasta Byronista.

Mutta ensimmäisestä kaudestahan minun piti kirjoittaa.

Ajan kuluminen tuli konkreettisesti esille jo sarjan katselua aloittaessamme. Ainoa pilottijakson erikoisversion kopiomme sattuu olemaan SVHS-kasetilla, eikä meillä enää ole sellaisen esittämiseen kykenevää laitetta. Viimeksi tarkistaessani pilotin erikoisversiota ei löytynyt mistään. Yritin turvautua Amazonin apuun, mutta sieltäkin löytynyt DVD paljastui kehnommaksi perusversioksi. (jota oikeat B5-nörtit eivät vain tue). Eli siirryimme suoraan katsomaan varsinaista sarjaa.

maanantai 23. helmikuuta 2015

Tulossa: Babylon 5 -juttusarja

Marko Ikäheimo

Nettipoliisi ja minä olemme parantumattomia Babylon 5-nörttejä. Itse asiassa koko perheyksikkömme saa kiittää olemassaolostaan kyseistä avaruusoopperaa.

Aikoinaan tuli Babylon 5:n maailmaan syvennyttyä oikein pidemmän kautta. Jaksot katsottiin useampaan kertaan ja jokaisesta yksityiskohdasta käytiin hyvin perinpohjaisia keskusteluja. Edellisestä sarjan läpikatselusta on jo muutama vuosi, joten päätimme aloittaa uuden kierroksen. Nyt vanhempana ja kypsempänä (köh) B5:sta huomaa aivan upouusia näkökulmia.

Tästä innostuneena päätin aloittaa juttusarjan Kalaksikukkoon suosikkiavaruusasemastani. Yksittäisiä jaksoja ei ole tarkoitus seikkaperäisesti analysoida, sellaista on aikoinaan tullut harrastettua liiankin kanssa. Tällä kertaa mielenkiinnon kohteena ovat suuremmat kokonaisuudet ja ne asiat, jotka näyttäytyvät tyystin toisessa valossa näiden parin vuosikymmenen jälkeen.

 

lauantai 14. helmikuuta 2015

Jim C. Hines: Libriomancer: Magic ex Libris, Book 1

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 10 h 33 min, lukija David DeVries


Marko Ikäheimo

Isaac Vainiolla on jotenkin tutunoloisen nimen lisäksi toinenkin erityisominaisuus. Hän kykenee nimittäin maagisesti kurottamaan lähes mihin tahansa kirjaan, ja tuomaan siitä omaan maailmaamme laitteita ja esineitä, myös maagisia.

Isaacin kirjavelhojen veljeskunnan on aikoinaan perustanut itse Johannes Gutenberg, joka muuten vieläkin on mukana kuvioissa pyörimässä. Itse asiassa Gutenberg melko keskinkertaisena velhona keksi kirjapainotekniikan omia vaatimattomia kykyjään tehostamaan. Tällä hetkellä hän on yksi voimakkaimmista koskaan eläneistä magian käyttäjistä, joten hyvin olivat suunnitelmat toimineet.

maanantai 9. helmikuuta 2015

Matthew Mather: Kybermyrsky

Suomentaja Einari Aaltonen, Like 2014, 448 s.

www.matthewmather.com

Hannu Väisänen

Takakannen mukaan tämä on hyytävä teknotrilleri sivilisaation romahduksesta. Parempi kuvaus olisi saippuaoopperan käsikirjoitus sivilisaation romahduksesta.

New Yorkiin on iskenyt lintuinfluenssa ja lumimyrsky. Tietoliikenneyhteydet katkeavat, sähkön, lämmön ja veden jakelu loppuu. Ihmiset ovat loukussa asunnoissaan. Päähenkilöinä ovat Mike Mitchell ja hänen vaimonsa. He asuvat kerrostalossa. Heillä on yksi lapsi ja toinen on tulossa. Teknisiä ongelmia enemmän kirjassa kuvataan ihmissuhteita saippuaoopperan tapaan (sanon näin, vaikka en katsokaan niitä :-).

Kirja myös muistuttaa enemmän elokuvan käsikirjoitusta kuin romaania. Kyyninen minäni sanoo, että kylpyhuonekohtaus on mukana vain, jotta elokuvaan saadaan alaston nainen. Elokuvaoikeudet onkin jo myyty.

Kirjan lopussa vielä kaikki selitetään puhki. Mieli teki monta kertaa jättää kirja kesken.