maanantai 30. maaliskuuta 2015

Marko Hautala: Kuokkamummo

Tammi 2014, 328 s.

Hannu Väisänen


Suomalainen lähiö Suvikylä on kauhukirjallisuudelle tyypillinen muusta maailmasta erillään oleva yhteisö. Yhdyskuntasuunnittelijoiden mielestä on ollut hyvä idea laittaa eri sosiaaliryhmät asumaan samalle alueelle. Se ei ole lähentänyt ihmisiä toisiinsa, vaan köyhät ja muu rupusakki asuu kerrostaloissa, varakkaampi väki rivitaloissa ja ökyrikkaat, ainakin Suvikylän mittakaavassa, omakotitaloissa. Lähellä on hylättyjä taloja, joissa ei enää asu kukaan, ja Bondorffien huvila, jonne ei saa mennä. Lukija arvaa, että tämä on romaanin kummitustalo.

sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Jim Butcher: Academ's Fury: Codex Alera, Book 2

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 20 h 53 min, lukija Kate Reading

Kirjasarjan toinen osa, sarjan ensimmäinen osa Furies of Calderon on arvosteltu täällä. Arvostelussa kuvataan myös kirjasarjan perusastetelma.

Marko Ikäheimo



Edellisen kirjan sankari, Tavi, on nyt saanut täytettyä unelmansa. Tai ainakin siltä näyttää. Hän on päässyt opiskelemaan Aleran pääkaupungin akatemiaan. Ensimmäisen kirjan tapahtumien johdosta hän toimii myös valtakunnan ykkösmiehen, Gaius Sixtuksen, lähettinä ja luottomiehenä. Suoritus on siinäkin mielessä merkittävä, että Tavi on omiensa joukossa harvoja, jotka eivät lainkaan pysyt hallitsemaan Aleran luonnonhenkiä, furyja. Kuten arvata saattaa, Aleran juonittelujen ja kiipimisen läpikyllästämässä yhteiskunnassa tästä tulee kaikenlaisia ongelmia.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Babylon 5 - Toisella kaudella pistetään iso vaihde päälle

Osa 2 Babylon 5:n eri kausia käsittelevästä juttusarjasta. Osa 1 löytyy täältä.

Marko Ikäheimo


Kylläpä kakkoskauden uudelleenkatsominen menikin sutjakasti. Ensimmäinen kausi sujui suhteellisen kivuttomasti, ja olihan siinä roppakaupalla hyviäkin osuuksia. Mutta nyt päästiin oikean asian äärelle.

Ensimmäinen muutos sarjassa on tietysti aseman komentajan vaihtuminen. Muistelen aikoinani mekkaloineeni kovastikin muutosta vastaan, mutta taisi se kuitenkin loppujen lopuksi olla ihan perusteltu ratkaisu. Sinclair ei oikein olisi voinut jatkaa B5:n komentajanpallilla. Hän onnistui ajamaan itsensä niin nurkkkaan ensimmäisen kauden loppuun mennessä, että siitä tilanteesta ei oikein enää jatkomahdollisuuksia ollut. Ainoa mahdollinen ratkaisu oli kärrätä Sinclair jonnekin huitsin nevadaan ja tuoda hänet myöhemmin hetkeksi takaisin muuttuneena miehenä. Onneksi Michael O’Hare kuitenkin jaksoi tehdä War Without Endin kolmannella kaudella.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Judge Dredd: The Complete Case Files 05

Marko Ikäheimo


Olen tainnut lukea amerikkalaista supersankarisarjakuvaa viime aikoina turhan paljon. Erityisesti Marvel on vuosin tehny aika h juttuja mutta jotain jäää uupumaan. AD-lehti myy verkkokauppansa kautta muun muassa Judge dredd the complete case files pikkkuisen päälle kympillä nelisensataa sivua klassista dreddiä ei mitenkään huono diili.

Ehkä nuoremmalle polvelle täytyy selittää Judge Dreddin ideasta pari sanaa. Kyseessä on englantilaisen 2000 AD -sarjakuvan tunnetuin hahmo, joka sijoittuu tulevaisuuden ylikansoitettuun maailmaan. Amerikan mantereella käytännössä koko itärannikko on yksi jättimäinen kaupunki: Mega City 1. Hirvittävä väestöntiheys ja melkein täydellinen työttömyys aiheuttaa melko massiivisia ongelmia. Järjestystä ylläpitävät tuomarit, joissa yhdistyvät poliisi, tuomari ja teloitusosasto samassa henkilössä. Näistä tuomareista kovin ja armottomin on Dredd.